Dobrodošli

Dobrodošli

Ukoliko ste stranac u Srbiji, neće vam biti potrebno mnogo vremena da se uverite u ljubaznost, otvorenost i toplinu njenih žitelja. Tokom godina zatvorenosti u odnosu na svet, strani državljani u Srbiji bili su prava retkost. Sada, u periodu tranzicije, kada su stvari daleko drugačije, Srbi koriste priliku da se prikažu u najlepšem svetlu i na najbolji način dočekaju dugo željene goste. 

Ako ste samo u prolazu, želite da iskusite Srbiju u instant obliku i potrebne su vam osnovne informacije, ali ne želite turističkog vodiča – možete se obratiti bilo kom prolazniku za bilo koju vrstu pomoći. Način komunikacije ne bi trebalo da predstavlja problem jer prosečan Srbin mlađe generacije pored maternjeg govori i (najčešće) engleski jezik. Može se naći i poneki slučajni prolaznik koji će sa vama razgovarati na nemačkom, španskom ili francuskom. Osmeh je u 90% slučajeva u razgovor uključen kao pomoćno sredstvo.

Pri predstavljanju i upoznavanju rukovanje je neizbežno, ali poljupci nisu neophodni. Do njih dolazi već pri sledećem susretu, i to (karakteristično srpski) tri puta. Tri puta zbog tradicionalne srpske izreke „tri puta Bog pomaže“ i opštepoznate simbolike broja tri. Naravno, niko vam ne bi zamerio kada biste broj poljubaca sveli na dva, ili na samo jedan, uz dugi srdačni zagrljaj.

Srbi su otvoreni za komunikaciju u svakom pogledu, a naročito onu koja se tiče muško-ženskih odnosa. Ne, nismo uporni kao Italijani ni zavodljivi kao Francuzi, ali imamo određenu vrstu šarma koja najverovatnije proizilazi iz prevelike želje da popravimo pogrešnu sliku o sebi koju nameću mediji širom sveta. Nažalost, preciznih šablona za flert nema, sve je potpuno individualno, ali poneki osmeh, otvoreno pokazivanje naklonosti i dobra volja mogu se pokazati kao sasvim korisni.

Ukoliko je prethodno spomenut segment komunikacije bio uspešan, može vam se dogoditi da se nađete u nečijem domu kao počasni gost. U tom slučaju nikako ne smete odbiti čašicu rakije ponuđenu od strane domaćina, a ni počasno mesto za bogatom trpezom. Nemojte zaboraviti ni da pohvalite ručak pred domaćicom, koja se (verujte) zaista potrudila, i to specijalno zbog vas. Pri rastanku će zagrljaj biti sasvim adekvatno sredstvo za iskazivanje zahvalnosti i naklonosti.

A ako ste spremni da naučite par reči na srpskom, zasigurno ćete steći simpatije ovdašnjih žitelja. Kada vam neko učini bilo kakvu uslugu (uključujući i standardne situacije u ugostiteljskim objektima) obavezno kažite „hvala“, produktivnije je od engleskog „thank you“ – postoji mogućnost da dobijete i piće na račun kuće. Dogodi li se da je to piće alkoholno, ne propustite da se pogledate u oči sa ljudima koji sede sa vama za stolom i glasno kažete „živeli“.

Ne sme vas iznenaditi ni ako se neko ponudi da vam plati piće, ručak ili nešto drugo, i pritom insistira na tome – to je samo još jedan način da pokažemo da nam je zaista drago što ste za svoju destinaciju (ili usputnu stanicu) izabrali baš našu zemlju. A i mi sami često plaćamo piće jedni drugima. Deljenje računa po principu svako svoje za nas je još uvek relativno nov pojam.

Sve u svemu, boravak u Srbiji biće vam znatno olakšan ukoliko se oslonite na velikodušnost i gostoprimstvo njenih državljana, i obogaćen zanimljivim pojedinostima karakterističnim za ovdašnju komunikaciju.

Dobrodošli!